• Traditionele Chinese Geneeswijze en Acupunctuur

Traditionele Chinese Geneeswijze en Acupunctuur

Acupunctuur, balans en qi

Acupunctuur is één van de oudste vormen van Geneeskunde in de wereld. Bewezen is dat het ruim 3000 jaar oud is en toen al werd toegepast. 

De balans tussen lichaam en geest manifesteert zich op alle niveaus. Zo ook in het leven. De microkosmos en de macrokosmos. Yin en Yang. De eeuwige cirkel van het leven. Onlosmakelijk verbonden.

Acupunctuur en de stroom van qi

Alles in het leven is qi (tsi). Zo ook je lichaam en geest. Wanneer er verstoringen of blokkades optreden in deze energiehuishouding word je ziek, voel je pijn of ervaar je een emotionele disbalans.


Je kunt je moe en uitgeput voelen of je zit teveel in je hoofd en gaat piekeren.

Als dit te lang duurt en het lichaam niet meer in staat is het zelfhelend vermogen aan te spreken, kan acupunctuur een uitkomst bieden. Ze helpt het zelfhelend vermogen weer in gang te zetten en de blokkades op te heffen. Acupunctuur is een onderdeel van de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze). Haarfijne, dunne naaldjes worden gezet op specifieke punten op het lichaam die corresponderen met de energiebanen die door het lichaam stromen. Om goed te kunnen functioneren moet qi in de juiste richting stromen. Het is als een vast systeem van wegen en snelwegen waar verkeer gereguleerd moet worden door eenrichtingswegen. De balans van yin en yang is cruciaal voor een soepele stroom van qi. De naaldjes worden maar 1 keer gebruikt en zijn steriel verpakt. De behandeling is vrijwel pijnloos en duurt ongeveer een half uur. Zo nodig kan een Moxa behandeling of cupping uitkomst bieden. Vaak pas ik een massage toe na de behandeling om de qi nog eens extra te laten circuleren.

Na de behandeling kunt u zich aangenaam moe of loom voelen. Dit is normaal. Raadzaam is dan niet meer teveel te ondernemen en veel water te drinken.